Feit-tirsdag


I dag er det "feit-tirsdag". Her kan du lese mer om historien og ulike tradisjoner. God tirsdag! 

 

I dag er det feitetirsdag. Da handler det om, som navnet tilsier, å fete seg opp.

Denne dagen skulle man tradisjonelt fete seg opp og være god og mett før fasten starter. Noen steder har spesielle matretter de spiser denne dagen. I England kalles dagen for eksempel pannekaketirsdag.

– Det var gjerne en stor fest som markerte inngangen til fasten. Her i Trøndelag har vi holdt på tradisjonen med saltkjøtt og kålstappe, sier Østerås.

Andre steder i landet snakker de om hvitetirsdag. Der spises det «hvit mat» i form av rømmegrøt eller boller med hvitt mel, slik som i fastelavnsboller og berlinerboller.

– Felles er at man tok frem det beste og flotteste man kunne finne, men om vi går langt tilbake i tid var det begrenset hva folka hadde. De samlet det som kunne oppbevares av mat helt fra sommeren og gjennom høsten, sier Østerås.

Feitetirsdag feires også i andre deler av verden. Blant annet i Brasil hvor den markerer avslutningen på karnevalsfeiringen.

Tilbake