Fastelavnssøndag


Fastelavnssøndag nærmer seg. Her kan du finne mer informasjon om dagen, bolleoppskrift og hobbyaktiviteter. 

 

Hvorfor feirer vi egentlig fastelavn? 

På fastelavn pynter mange med fastelavnsris og serverer nystekte boller med krem. Men vet du egentlig hvorfor vi feirer fastelavn?

Fra gammel kristen tradisjon betyr fastelavn «kvelden før fasten». Dette var opprinnelig en tredagers festperiode, som bestod av fastelavnssøndagblåmandag og askeonsdag. I tillegg til disse, så kjenner vi også til uttrykket feite-tirsdag.

Fastelavnssøndag ble også kalt fleskesøndag, og var dagen for fråtsing. Skikken var visttnok at man spiste flesk og feit suppe med melboller. 

Det at vi i dag spiser fastelavnsboller er rester av den gamle skikken. Den siste kvelden skulle man spise ekstra godt for å gjøre seg klar til å faste, og dermed kommer de ekstra mettende bollene inn, fylt med deilig krem og bær.

HER finner du oppskrift. Disse tipsene kommer fra Meny, men jeg er ganske sikker på at du finner det du trenger både på Rema, Bunnpris og de ulike Coop-butikkene her i kommunen. 

 

Fastelavnsris er også en tradisjon som lever i beste velgående. Sanitetsdamene kommer rundt og selger disse. Men om du vil lage ditt eget er det en oppskrift her: 

  • Bruk kvister og ståltråd som utgangspunkt, og ikke vær redd for å være kreativ med pyntingen.
  • På hobbybutikker får du kjøpt fargerike fjær, men du kan også pynte med serpentiner og utklipt fargekartong som hjerter og stjerner.

Gjenbruk restene av julepynten, som glitter eller gavepapir du kan klippe i. Små tvistsjokolader eller sukkertøy er også morsomt å pynte med.

 

Ha en fin uke og kos deg skikkelig på søndag! 

Tilbake